Антитіла IgG до гліадину (Ат IgG до гліадину)

Ціна в лабораторії : 690 грн.

Ціна при замовленні на сайті : 621  грн.

Термін виконання, годин : 144

Код дослідження : IA156

Оформлюючи аналізи онлайн
ви отримуєте знижку
допомога online
0 800 400 494
1 Опис

Антитіла до гліадин IgG – один із показників «глютенової ентеропатії» (целіакії). Основні показання до застосування: діагностика целіакії у дітей, частіше у віці 6-12 місяців (частий пінистий випорожнення з різким запахом, світлого кольору, великий живіт та ін. ознаки), оцінка дотримання безглютенової дієти.

Целіакія (глютенова ентеропатія, глютенова хвороба) - спадкове захворювання, що характеризується порушенням травлення, внаслідок імуноопосередкованого ураження ворсинок тонкого кишечника гліадином - компонентом білка глютена, що надходить з їжею, що міститься в злакових культурах (пшениця, рож.

Глютен - білок, що міститься в пшениці і надає хлібу з пшеничного борошна особливі властивості - "еластичність" та пишність. В інших злакових – жито, ячмінь, овес містяться схожі на пшеничний глютен білки. Вони мають інші назви, але зазвичай, саме ці чотири злаки поєднують як глютен-містять.

Целіакія належить до важких спадкових захворювань. Зустрічається досить часто серед дітей (1:3000-1:300). Оскільки виникнення захворювання обумовлено надходженням з їжею глютену, то єдиний патогенетично обґрунтований спосіб лікування – призначення дієти. Дієта заснована на повному виключенні глютена (безглютенова дієта). Обов'язковою умовою ефективності такої дієти у дітей, хворих на целіакію, є гарантія повної відсутності глютену в харчових раціонах. У зв'язку з цим, слід підкреслити, що глютен (суміш рослинних білків гліадинів (проламінів і глютелінів) є природним компонентом деяких видів зернових, наприклад, пшениці, вівса, жита, ячменю.

Глютен може входити до складу різних продуктів промислового випуску, зокрема продуктів дитячого харчування, у складі додаткових компонентів цих продуктів (муки, круп, крохмалю).

У консервовані м'ясні, рибні та плодоовочеві пюре для дитячого харчування, ковбаси, сосиски, морозиво та інші продукти, як формоутворювач часто вносять крохмаль, який при поганому очищенні може містити сліди глютену. Тому ці продукти повинні бути повністю виключені з раціону хворих на целіакію, а дієта призначається при використанні безглютенових продуктів, що включають як натуральні безглютенові продукти (рис, кукурудза, гречана крупа), так і продукти промислового виробництва, отримані за допомогою складної технологічної обробки.

Захворювання найчастіше проявляється у ранньому дитячому віці від 6 місяців до 2-х років. Поразка зачіпає, як правило, тонкий кишечник і найчастіше його проксимальні відділи. Клінічні прояви є типовими синдрому мальабсорбції різного походження. При неяскраво вираженій картині захворювання протікає з помірною анемією (внаслідок порушення всмоктування вітаміну В12 та фолієвої кислоти), загальним нездужанням і протікає у безсимптомній чи малосимптомній формі (без діареї та синдрому порушення всмоктування). У важких випадках, коли уражається весь тонкий кишечник, у дітей розвивається анемія, зневоднення, порушення водно-електролітного балансу, ацидоз, затримка росту. Целіакія може бути вилікувана при строгому дотриманні безглютенової дієти.

Виявлення антитіл проти гліадину проводиться для діагностики захворювання та оцінки ефективності лікування після призначення дієти з виключенням із продуктів харчування глютена. Плазмоцити продукують антитіла класів IgG, IgM, IgA, проте, як було показано, переважають клітини, які продукують антитіла IgG. При адекватному лікуванні антитіла IgA класу через кілька місяців зникають практично повністю.

Слід враховувати, що збільшення концентрації антитіл до гліадину можливе у осіб з аутоімунними захворюваннями та герпетиформним дерматитом - одним із різновидів харчової алергії (близько 25 %).

2 Підготовка пацієнта

Підготовка пацієнта: При застосуванні тесту з метою виявлення целіакії (глютен-чутливої ентеропатії) його слід проводити до переходу на безглютенову дієту. У разі, якщо безглютенова дієта була вже розпочата, перед проведенням дослідження доцільно повернутися до дієти, що містить глютен (для забезпечення належної чутливості тесту до моменту обстеження пацієнт повинен отримувати їжу, що містить глютен протягом не менше тижня).

Тест може використовуватися для контролю лікування целіакії (з метою оцінки дотримання безглютенової дієти). У такому разі відміни безглютенової дієти не потрібно.

Спеціальної підготовки не потрібно. Рекомендується взяття крові не раніше ніж через 4 години після останнього прийому їжі

3 Матеріал

Матеріал: Сироватка крові.

4 Стабільність проби

Стабільність проби: Не більше 72 годин при температурі 2-8 °C за умови відсутності мікробної контамінації і не більше 6 місяців при температурі -20 °C. Заморожувати лише один раз.

5 Метод

Метод дослідження: ІФА (імуноферментний аналіз).

6 Аналізатор

Аналізатор: Sinnowa ER-500.

7 Тест – система

Тест – система: EQUI.

8 Референсні значення

Референсні значення (норма): 0 – 25 Од/мл.

9 Основні показання до призначення аналізу

Основні показання до призначення аналізу:

1. У комплексі з визначенням IgA при підозрі на глютен-чутливу ентеропатію(метеоризм, здуття живота, діарея, затримка ровитку у дітей, втрата ваги у дорослих, незрозуміла анемія, незрозуміла гіпокальціємія або остеомаляція, селективний IgA дефіцит, герпетиформний дерматит);
2. Скринінгове обстеження родичів хворих з целіакією;
3. Контроль лікування.

10 Інтерпретація результатів

Інтерпретація результатів:

Підвищення значення:

1. Целіакія;

2. Герпетиформний дерматит.

Різні прояви синдрому мальабсорбції:

1. Хвороба Крона;

2. Виразковий коліт;

3. Дефіцит галактозидази;

4. Постінфекційна мальабсорбція.

Патологічні зміни сполучної тканини

1. Ревматоїдний артрит;

2. Цироз;

3. Синдром Шегрена;

4. Системний склероз.

Захворювання з підвищеною активністю імунної системи у поєднанні з фіброзом

1. Саркоїдоз (стадія фіброзу);

2. Ідіопатичні фіброзуючі альвеоліти.

alt
Rating
5
12 відгуків