Food Xplorer (FOX) - напівкількісний тест для визначення IgG-залежної гіперчутливості до 286 продуктів харчування. Визначення специфічного IgG до їжі є маркером для виявлення продуктів, що викликають хронічне запалення. Через високу проникність стінок кишківника харчові білки можуть перетинати кишковий бар’єр і викликають алергічну реакцію ІІІ типу. Запальний процес, який виникає, може проявлятися від шлунково-кишкових розладів та болю в суглобах до мігрені. Виявляючи специфічні антитіла IgG до продуктів харчування у сироватці крові, можна легко визначити алергени, що провокують реакцію, і полегшити дані симптоми уникаючи відповідних продуктів харчування.
Харчові антигени:
Овочі: артишок, рукокола, авокадо, бамбукові паростки, броколі, брюссельська капуста, капуста, каперси, морква, цвітна капуста, цибулина селери, стебло селери, листяна свекла, цикорій, китайська капуста, цибуля , польовий салат, цибуля-порей, листя кропиви, оливки, цибуля, пастернак, бок-чій, картопля, гарбуз (Гарбуз Мускатний), гарбуз (Хоккайдо), радиккьо, редька, червона, капуста, романеско, савойська капуста, цибуля- шалот, шпинат, солодка картопля, помідор, ріпа, крес-салат, біла спаржа, білокачанна капуста, дикий часник, кабачки.
Горіхи: мигдаль, бразильський горіх, кешью, кокос, кокосове молоко, фундук, горіх кола, макадамія, горіх пекан, фісташки, солодкий каштан, чуфа, волоський горіх.
Бобові: зелена квасоля, сочевиця, маш, горох, арахіс, соя, цукровий горох, тамаринд, біла квасоля.
Риба та морепродукти: абалон, атлантична тріска, атлантичний оселедець, атлантичний рожевий окунь, короп, ікра, півень, звичайна мідія, краб, вугор, європейська хамса, європейська сардина, морська камбала, золотистий спар, пікша, морська чорт, річка , північна креветка, восьминіг, устриці, двостулковий молюск, лосось, морський гребінець, сепія, суміш креветок, солея, кальмари, риба-меч, морська лисиця, форель, тунець, калкан, венериди.
Їстівні гриби: боровик, лисичка, опенька, глива Степова, глива, білий гриб.
Кава та чай: ромашка, какао, кава, гібіскус, жасмин, моринг, м'ята перцева, чай (чорний), чай (зелений).
М'ясо: яловичина, м'ясо дикого кабана, курка, качка, козяче м'ясо, конина, баранина, страусине м'ясо, свинина, кролик, оленина, індичка, телятина, дичина.
Фрукти: яблуко, абрикос, банан, ожина, чорниця, вишня, журавлина, фінік, бузина, інжир, хрестовик, виноград, грейпфрут, ківи, лимон, лайм, лічі, манго, диня, шовковиця, нектарин, апельсин, фізаліс, ананас, слива, гранат, родзинки, малина, червона смородина, полуниця, мандарин, арбуз.
Яйця та молоко: буйволине молоко, пахта, верблюже молоко, камамбер, сир, коров'яче молоко, яєчний білок, яєчний жовток, сир Емменталь, козячий сир, козяче молоко, сир молоко.
Нові харчові продукти: мигдальне молоко, алое, аронія, баобаб, насіння чіа, хлорела, корінь кульбаби, гінкго-білоба, женьшень, корінь лопуха, гуарана, домашній цвіркун, корінь маки, борошнистий хробак, перельотна саранча, якону.
Спеції: анісу, базилік, лавровий лист, кмин, кардамон, кайенський перець, перець чилі (червоний), кориця, гвоздика, коріандр, кмин, каррі, кріп, пажитник, імбир, ялівцеві ягоди, лемонграс, майоран, м'ята, гірчиця , орегано, паприка, петрушка, перець (чорний/білий/зелений/червоний/жовтий), розмарин, шавлія, естрагон, чебрець, куркума, ваніль.
Зернові та насіння: щириця, ячмінь, гречка, нут, кукурудза, пшениця тверда, пшениця однозернянка, пшениця двозернянка, глютен, коноплі, насіння льону, люпин, солод (ячмінь), пшоно, овес, кедровий горіх, польська , рис, жито, кунжут, спельти, соняшник, пшениця, пшеничні висівки, пшеничний гліадин, паростки пшениці, агар-агар, Aspergillus niger, хлібопекарські дріжджі, пивні дріжджі, квітки бузини, мед, (м'ясний клей), реагують на вуглеводні детермінанти.
286 харчових антигенів з 13 груп продуктів харчування. Основні продукти, які вживаються в нашій країні та в усьому світі. Простота проведення аналізу (використовується сироватка крові). Включені перехресно-реагуючі вуглеводні детермінанти.
Біоматеріал для дослідження: Венозна кров.
Підготовка до аналізу:
Натщесерце (8-12 годин голодування); для дітей до двох років можливе голодування протягом 3-4 годин.
За добу виключити фізичні та емоційні навантаження, перегрів та переохолодження, порушення режиму сну, авіаперельоти, інструментальні методи дослідження (УЗД, рентген та ін.), фізіотерапевтичні процедури, масаж, прийом алкоголю та медикаментів (останнє – тільки за погодженням з лікарем).
Якщо виключити прийом ліків неможливо, необхідно про це повідомити при оформленні замовлення в лабораторії. За годину перед забором крові не можна курити. У день дослідження допускається вживання невеликої кількості води.