Вітамін Е - група з восьми з'єднань: чотири токоферолу і чотири токотриенола (також в неї можуть входити їх ефірні похідні). Вітамін був відкритий Г. Івенса в 1921 році. Назва "токоферол" походить від грецького tocos phero, що означає "що має потомство". Добова потреба у вітаміні у дорослих становить 10-30 мг (у чоловіків більше, ніж у жінок) і збільшується при активній м'язовій роботі.
Джерела вітаміну Е
Вітамін Е не виробляється в організмі, а надходить з їжею. Він міститься в рослинних оліях (соєвому, обліпихи, кукурудзяному), пророслих зернах пшениці і кукурудзи, бобових, яйцях, морській рибі, зелені (шпинаті, крес-салаті), авокадо, горіхах (арахісі, мигдалі). У кишечнику вітамін Е всмоктується за участю жовчних кислот і надходить в лімфу і далі за допомогою ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) розноситься кров'ю по тканинах. Він міститься в організмі всюди, але найбільше його в жировій тканині, печінці, м'язах і тканини нервової системи.
Роль вітаміну Е
Основна функція вітаміну Е в організмі - антиоксидантний: гальмування перекисного окислення ненасичених жирних кислот за рахунок захоплення неспарених електронів активних кисневмісних радикалів (АКР). Було встановлено, що завдяки цій властивості токоферол запобігає згіркненню масла, а у людини захищає мембрани клітин від дії вільних радикалів. Вони утворюються постійно, причому їх виробництво посилюється при палінні, різних захворюваннях. Таким чином, клітини постійно потребують захисту від окислення, а при дефіциті антиоксидантів їх мембрани будуть руйнуватися. До інших функцій вітаміну Е відноситься участь в утворенні гемоглобіну, в експресії генів, а також зменшення вироблення клітинами ендотелію простациклінів, а тромбоцитами - тромбоксанів, що перешкоджає прикріплення тромбоцитів до внутрішної оболонки судин і знижує ризик атеросклерозу і тромбозу.
Причини нестачі вітаміну Е можуть бути різні. Його недостатнє надходження з їжею зустрічається досить рідко, якщо людина не голодує. Для нормального засвоєння вітаміну Е необхідна жовч, тому гіповітаміноз буває через порушеного всмоктування жирів в кишечнику - синдрому мальабсорбції (при целіакії, хворобі Крона, у недоношених або маловагових новонароджених), недостатнього утворення або надходження жовчі в просвіт кишечника (внаслідок вад розвитку). Крім того, при зниженні кількості певних білків в крові порушується транспорт вітаміну Е до органів і тканин, що теж призводить до його дефіциту (наприклад, при спадкової абеталіпопротеінеміі).
При нестачі токоферолу страждає весь організм, але в першу чергу тканини з великою протяжністю мембран і високою інтенсивністю процесів окислення, такі як: м'язова і нервова, тканини з високим ступенем проліферації (епітелій чоловічих статевих залоз, печінка і нирки, тканини зародка), а також еритроцити, які при нестачі токоферолу можуть руйнуватися.
До симптомів дефіциту вітаміну Е відносять м'язову слабкість через міодистрофію, що поширюється як на скелетні м'язи, так і на гладкі, а також на міокард. Поразка нервових клітин веде до розладів координації довільних рухів, розладів мови, порушення чутливості. У крові може відбуватися гемоліз, порушення форми еритроцитів. Вітамін Е необхідний для нормального розвитку вагітності. Його недолік може привести до порушення репродуктивної функції, переривання вагітності на ранніх термінах, шкодити зору.
Припускають, що вітамін Е запобігає розвитку злоякісних утворень і атеросклерозу - одних з основних причин смерті в розвинених країнах.
Надлишок токоферолу зустрічається при його надмірному надходженні, частіше при передозуванні вітаміновмісні препаратів (полівітамінів, вітаміну Е, ацетату токоферолу). Він призводить до порушення активності вітаміну А і К. До наслідків гіпервітамінозу відносять тромбоцитопатії, порушення згортання здатності крові, порушення темнового зору, гіпоглікемію. Вітамін Е має здатність накопичуватися в організмі.
Показання для призначення:
- При атаксії, моторної і сенсорної нейропатії, дизартрії, гемолітичної анемії, невиношування вагітності, порушеннях зору.
- При порушеннях згортання крові, тромбоцитопатії.
- В рамках комплексної оцінки вітамінного профілю організму.
- При станах, коли важливо не допустити гіповітаміноз (при вагітності, грудному вигодовуванні).
- При синдромі мальабсорбції, захворюваннях печінки і жовчовивідної системи.
- При оцінці стану маловідомих новонароджених, особливо отримують кисень.
Причини підвищення рівня вітаміну Е: надмірне надходження з їжею, передозування препаратів, що містять вітамін Е.
Причини зниження рівня вітаміну Е: недостатнє надходження з їжею, недостатнє засвоєння вітаміну Е в кишечнику внаслідок тих чи інших вроджених і набутих патологій, порушення утворення жовчі або її надходження в просвіт кишечника, порушення транспорту вітаміну Е, пов'язані з недостатністю транспортних білків.
Підготовка пацієнта: Здача крові натще.
Матеріал: Венозна кров.
Метод: Високоефективна рідинна хроматографія.
Референсные значения (норма): 9.4 - 15.0 мг/л.